Βιογραφικό

Ο Γρηγόρης Σίμος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στη Νευρολογία-Ψυχιατρική στο ίδιο Πανεπιστήμιο και από το 1984 ασκεί την Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία. Στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. επίσης ολοκλήρωσε και τη Διδακτορική του Διατριβή.

Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τα συνδεδεμένα Νοσοκομεία Maudsley και Royal Bethlem σε θέματα Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (στον Καθ. Isaac M. Marks), Θεραπείας Σεξουαλικών Διαταραχών και Συζυγικής Θεραπείας (στον Dr Michael Crowe) και των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (στον Καθ. Gerald E. Russell). Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στη Γνωστική Θεραπεία στο Center for Cognitive Therapy του Καθηγητή Aaron T. Beck στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania των Η.Π.Α.

Για παραπάνω από 20 έτη εργάσθηκε στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας / Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. στην Θεσσαλονίκη με αντικείμενα το κλινικό έργο, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στην Ψυχιατρική γιατρών, τη συμμετοχή στην προπτυχιακή εκπαίδευση των Δετών και ΣΤετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και την έρευνα.

Ο Γρηγόρης Σίμος είναι σήμερα Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτική και Κοινωνικής Πολιτικής (τμήμα ειδικής αγωγής-αποκατάστασης και δια βίου μάθησης) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Είναι Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ, 1994) και Πρόεδρος της μέχρι σήμερα. Η Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας είμαι μέλος της European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT) από το1995.

Ο Γρηγόρης Σίμος διετέλεσε μέλος της British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies (BABCP), πιστοποιήθηκε από την BABCP ως Γνωστικός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής και με αυτή την ιδιότητα έγινε μέλος της United Kingdom Council for Psychotherapy (UKCP).

To 1996 προσκλήθηκε και έγινε Ιδρυτικό Μέλος της Academy of Cognitive Therapy (www.academyofct.org), από την οποία πιστοποιήθηκε ως Διπλωματούχος Γνωστικός Θεραπευτής, καθώς και αργότερα ως Εκπαιδευτής/Επόπτης (Trainer/Consultant) της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

Ο Γρηγόρης Σίμος έχει επίσης ένα σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμμετείχε και συμμετέχει σε διεθνείς ερευνητικές ομάδες για τη μελέτη ψυχολογικών προβλημάτων (ιδιαίτερα διαταραχών άγχους, όπως η Διαταραχή Πανικού/ Αγοραφοβία και Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή) και έχει συγγράψει πολλά άρθρα, κεφάλαια βιβλίων και βιβλία σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους σε θέματα Ψυχοπαθολογίας και Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεωρίας και Θεραπείας.

Από το 1994 συνεργάζεται με τις Εκδόσεις Πατάκη και είναι Διευθυντής των Σειρών «Βιβλιοθεραπεία» και «Βιβλιοθήκη της Ψυχοθεραπείας»